Skip to main content

האזכרה השנתית באנדרטה בטורנטו

ב-18 באוקטובר 2015 נערך בטורונטו קנדה טקס האזכרה השנתי לנספי רוזישץ, על ידי יוצאי העיירה תושבי קנדה.

בטקס הוקרא באנגלית הקטע "אנחנו, ילדי העיירה", שכתב בינים (בן) מילר (מלמד), והתפרסם בספר "רוז'ישץ' עיירתי". את הקטע קראו בנו מאיר מילר ואחייניתו פרל בל והוא מובא כאן לעיונכם.

הקטע "אנו, ילדי העיירה" שהוקרא בטקס >

אנדרטה שהקימו הרוסים בגיא ההריגה

אנדרטה שהוקמה על ידי הרוסים באתר גיא ההריגה ברוז'ישץ', מיד אחרי תום המלחמה. אחרי שקיבלה אוקראינה עצמאות ופורקה ברית המועצות, הורידו האוקראינים את האנדרטה. מאוחר יותר הוקמה במקום אנדרטה של ארגון יוצאי רוז'ישץ'

האנדרטה שהוצבה ברוז'ישץ'

האנדרטה לזכר יהודי רוז'ישץ' שנרצחו בשואה. האנדרטה הוקמה על גיא ההריגה שאליו הובלו תושבי הגטו היהודי בעיירה ב-23 באוגוסט 1942. 3,580 נשים, גברים וילדים נרצחו כאן בדם קר

המצבה בבית הקברות בחולון

מצבת הזיכרון לזכר היהודים שנרצחו ברוז'ישץ' – שדרת העיירות בבית העלמין בחולון

קיר הזיכרון ליהודי רוז'ישץ' במערת הזיכרון ביד ושם

קיר הזיכרון ליהודי קהילת רוז'ישץ' במערת הזיכרון ביד ושם בירושלים. הקיר נחנך במאי 2006

תוספת שמות לקיר הזיכרון במערת הזיכרון

תוספת שמות לקיר הזיכרון שבמערת הזיכרון ביד ושם. התוספת נחנכה ביוני 2007

הטקס השני להוספת שמות הנספים במערת הזיכרון

הטקס השני להשלמת התוספת של שמות הנספים במערת הזיכרון ביד ושם – יולי 2007, כפי שפורסם בעלון "ידידים ותומכים ברחבי העולם" מבית יד ושם.

שער הכניסה בגדר המחודשת של בית הקברות ברוז'ישץ'

בשנת 1998 שיקם וגידר ארגון יוצאי רוז'ישץ' והסביבה את בית הקברות העתיק ברוז'ישץ'. בית הקברות היהודי ברוז'ישץ' היה בית הקברות היהודי האזורי של מחוז לוצק, ובו נקברו כל יהודי המחוז.

חברי הארגון החליטו לשקם את בית הקברות, לאחר שהתברר כי המקום פרוץ, חלקי מצבות נלקחו, ונעשה בהם שימוש בבתי האזור, ופגעי הזמן ומזג האוויר טשטשו כמעט כליל את השמות שהיו חרותים על המצבות.

בתוך ימים ספורים הצליחה משלחת של חברי הארגון לארגן צוות של פועלים מקומיים, שחידשו, ניקו וגידרו את המקום, והשיבו לו את כבודו.

מראה מבפנים - בית הקברות היהודי העתיק ברוז'ישץ'

בשנת 1998 שיקם וגידר ארגון יוצאי רוז'ישץ' והסביבה את בית הקברות העתיק ברוז'ישץ'. בית הקברות היהודי ברוז'ישץ' היה בית הקברות היהודי האזורי של מחוז לוצק, ובו נקברו כל יהודי המחוז.

חברי הארגון החליטו לשקם את בית הקברות, לאחר שהתברר כי המקום פרוץ, כל המצבות מנותצות ופזורות בשטח, ופגעי הזמן ומזג האוויר טשטשו כמעט כליל את השמות שהיו חרותים על המצבות.

בתוך ימים ספורים הצליחה משלחת של חברי הארגון לארגן צוות של פועלים מקומיים, שחידשו, ניקו וגידרו את המקום, והשיבו לו את כבודו

טקס יום השואה 2008 ביד ושם

הנחת זר פרחים לזכר קהילת יהודי רוז'ישץ' בטקס יום השואה ביד ושם, ירושלים, 2008. בתמונה: נציגות ועד ארגון יוצאי רוז'ישץ' והסביבה בטקס, צילה פלש-לשם ולאה אינגבר-וולך

לוח הזיכרון בבית רוז'ישץ'

לוח הזיכרון בבית רוז'ישץ', לפני שהועבר ליד ושם